Tensiometre

Sfingomanometru

Sfingomanometrul (tensiometrul) sau instrument pentru măsurarea tensiunii arteriale – un dispozitiv pentru măsurarea tensiunii arteriale. Invenția acestui aparat își trage rădăcinile din anul 1884, când fizicianul german Siegfried Karl Ritter von Basch a inventat modalitatea de înregistrare a tensiunii, care, într-un fel sau altul, stă la baza practic a tuturor tensiometrelor (instrumente de măsurare a tensiunii arteriale). În anul 1896, Scipione Riva-Rocci l-a perfecționat, făcându-l inofensiv pentru pacient. Ambii au lucrat asupra tensiometrelor cu mercur. În anul 1905, Corotcov N.S., chirurg rus, a propus o metodică ”sonoră” de înregistrare a tensiunii arteriale – metodă (”tonurile” lui Corotcov) care se aplică și astăzi.

Tensiometrul se compune dintr-o manșetă gonflabilă, pompă (manual - pompă tip pară, automat – mini-compresor) și manometru - aneroid, digital sau cu mercur. Tensiometrul manual-mecanic se utilizează cu stetoscopul, care permite înregistrarea ”tonurilor lui Corotcov”.

Unitatea de măsură acceptată pentru măsurarea tensiunii arteriale – milimetri ai coloanei de mercur (mm col Hg).

Sfingomanometru
upSus

Prețurile pentru tensiometre (tonometre) digitale (automate, semiautomate) în Moldova, Chișinău:

  • Tensiometre semiautomate – de la 490 de Lei
  • Tensiometre automate – de la 550 de Lei

Sunt 3 tipuri de tensiometre: cu mercur, aneroide și digitale

Tensiometre cu mercur

Tensiometrele cu mercur – sunt considerate ”standardul de aur” la măsurarea tensiunii. Un astfel de tensiometru măsoară tensiunea cu ajutorul renumitei ”coloane de mercur”. Erorile de calibrare sunt excluse (în cazul în care scara gradată nu este defectată și nu a fost supusă unor influențe mecanice). Datorită preciziei lor, tensiometrele cu mercur sunt utilizate în studiile clinice (unde este importantă precizia înaltă a rezultatelor, urmărirea dinamicii etc.), precum și pentru pacienții din grupurile de risc sporit, inclusiv pentru femeile însărcinate.

ртутный тонометр
upНаверх

Tensiometrele aneroide

Tensiometrele aneroide necesită o verificare și calibrare regulară în comparație cu tensiometrele cu mercur, însă ele sunt mai puțin periculoase comparativ cu tensiometrele cu mercur. Sunt utilizate peste tot, atât în condiții de casă, cât și în spitale – datorită simplității de utilizare și a prețului accesibil. Cu toate acestea, tensiometrele aneroide nu sunt considerate cele mai exacte din cauza modificărilor survenite în calibrare în rezultatul influențelor mecanice, inclusiv și a loviturilor.

Tensiometr aneroid mehanic
upSus

Tensiometrele digitale (electronice)

Tensiometrele digitale (electronice) - tensiometre care utilizează metoda oscilometrică de măsurare și calculele electronice. Pot fi semiautomate și automate, adică pomparea aerului se poate produce manual – cu ajutorul pompei tip pară; sau automat – ajutorul unui mini-compresor.
Aceste tensiometre măsoară tensiunea sistolică și diastolică cu ajutorul unor senzori piezoelectrici de tensiune, datele acestora fiind prelucrate de un microprocesor, care afișează valorile măsurării pe un ecran cu cristale lichide. Aceste tensiometre nu măsoară tensiunea sistolică și diastolică direct, ci o calculează în baza tensiunii medii și a parametrilor oscilometrici empirici.
Majoritatea dispozitivelor de acest fel afișează, de asemenea, ritmul pulsului. Nu se recomandă utilizarea tensiometrelor (digitale) automate oscilometrice pentru pacienții cu ateroscleroză, aritmii severe și alte maladii ale sistemului cardiovascular, deoarece valorile tensiunii în acest caz pot fi calculate cu mari erori.
Tensiometrele digitale pot utiliza următoarele manșete în ordinea preciziei de măsurare și în ordinea inversată a portabilității: tensiometre de braț (manșeta se înfășoară pe braț), tensiometre de încheietură (manșeta se înfășoară pe încheietură) și manșetă pe deget.

Tensiometru digital (electronic)
upSus
de braț de încheietură la deget

Indicatorii tensiometrelor (sfingomanometrelor) automate (digitale) oscilometrice depind în mare măsură de numeroși factori, precum tensiunea, pulsul, rigiditatea arterelor și altele.

upSus